1960-luku

Posted on

Suomen Syöpäyhdistys lisäsi syövän ennaltaehkäisyyn liittyvää toimintaansa 1960-luvulla. Se alkoi kampanjoida aktiivisesti tupakoinnin vähentämiseksi. Toi-minta huipentui tupakan vastaiseen lakiin, jonka eduskunta sääti 1976. Tupakan vastainen toiminta on jatkunut aktiivisena läpi vuosikymmenten. Tupakoivien mää-rä on vuosikymmenten kuluessa romahtanut: kun 1920-luvulla suomalaismiehistä 70 prosenttia tupakoi, on luku pudonnut 2010-luvulla 19 prosenttiin. Tupakoinnin väheneminen näkyy sairaustilastoissa: keuhkosyöpäluvut kääntyivät laskuun 1970-luvulla.
Vuonna 1963 aloitetut kohdunkaulan syöpää ehkäisevät joukkotarkastukset vä-hensivät merkittävästi kohdunkaulan syöpään sairastuneiden määrää. Syövän joukkotarkastusohjelmaa täydennettiin aloittamalla rintasyövän mammografiaseu-lonnat 1987.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *